Verslag 27 oktober 2020

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 27 oktober 2020

Fotoclub Objectief digitale bijeenkomst.

27 november 2020, start 20 uur, einde 21.55; deelnemers: ca 16. Twee verplicht en 9 vrij werk.

Verplicht werk

Jacco R. beet de spits af met een orchis waarbij eerst de raw werd getoond en daarna de opgepepte versie. Bij de tweede close up speelde de achtergrond een belangrijke rol en werd het al met al een mooi beeld. Het onweder aan de kust, met een lichte gloed van zeevonk was niet alleen een geduldig toeval. Jacco had een trigger (terug)gevonden in z’n spullen en die ingezet. Neemt de gevoelige cel, gemonteerd op het flitsschoentje, een bliksem waar dat zet hij de camera in een splitseconde aan het werk op die te registreren. Handig! De opname liet de inslag wat te veel naar rechts in beeld, maar ja je weet nooit waar de inslag zal inslaan! Vervolgens werden we nog getrakteerd met startrails bij Egmond aan de Hoef en Bergen aan Zee. Altijd indrukwekkend. Echt iets voor nachtbrakers. Jacco had Zeeland ook nog onveilig gemaakt met beelden aan zee die met lange sluitertijden gemaakt waren. De eerst sprak ons veel minder aan dan de tweede waarbij een palenrij ons duidelijk het beeld introk.

 

Olaf O. begon rustig met een soft focus bloem vanuit de Kerf (Schoorls duingebied). Genomen met macro lens 60 mm. Een weegbree met cicade en een repeterende zon (bokeh cirkels) als tegenlicht opname deed het goed. Een vogel op een takje klinkt niet indrukwekkend, maar als het een ijsvogel (man) is gaan de vogelfotografen wel even recht op zitten. Oranjegloed in het water werkte ook nog mee. Een duinfoto met veel landschap en donkere lucht (kon iets vanaf) met onderin twee paarden (Exmoor pony’s) deed het goed onder het motto ‘minder is meer’. Brede herfstige laan in Bergen gaf mooi weer dat de herfst zijn intrede had gedaan. Verder kregen we wat ‘gezwam’: een rode koolzwam (Amethist) op een verhoging, mooi uitgelicht maar een beetje eenzaam. Het laatste beeld deed het erg goed: twee paddenstoelen in een donkere voorgrond met een opgelichte achtergrond van gekleurde bladeren. Een mooi alternatief beeld die ons tot inspiratie kan dienen.

Vrij werk

Edwin R. Weidebeekjuffer met lichtcirkels en een uitsluipende juffer met mooi tegenlicht. Bij dit soort dingen moet je op tijd aanwezig zijn, dan moet je ze nog opzoeken en daarna het geluk hebben dat ze knap zitten zodat je erbij kunt. De drie juffers met spiegelbeeld gaven een mooi grafisch beeld, al was ik meer gecharmeerd van het tweede beeld.

Lidi de Boer gaf geen gehoor.

Jan W. Mantel was met de bronst bezig geweest in de Aw duinen en het damhert deed met opgeheven kop mee. De Wilde Eend in Artis kwam even mooi omhoog toen Jan hem ‘pakte’ op het juiste moment. Fraaie kleuren in de achtergrond al zag ik een lichte vlek rechts in beeld. Jan doet niet veel macro en dus verraste hij de digitale aanwezigen met een zijopname van de bekende vliegenzwam. En dat smaakt naar meer.

Muriël was op de pier geweest in IJmuiden en dacht daar een Paarse Strandloper genomen te hebben die toch meer leek op een Temminck Strandloper. Iets te licht aan de onderkant, wel fraai op de groene aanslag van de betonblokken. De zonsondergang met riet op de voorgrond was op een bekende plek genomen en deed het goed doordat er een mooie wolkenlucht aanwezig was. Die heb je daar wel nodig. Een blauwvleugel sprinkhaan waren bezig met de paring en later met eileg; het groene blad zorgde voor een mooie kleurrijke omlijsting die het beeld versterkte. De sprinkhanen hebben in zit niet veel kleur maar een schutkleur!

Wiebe B. Groepje paddenstoelen (Rob.bos) leken op Schubbige bundelzwam; ook hier weer mooi aangelicht om de plaatjes op te lichten. Verder een eenling op een boomstronk. Het derde beeld: een tweetal paddenstoelen met gele (esdoorn) bladeren als achtergrond. Het idee was goed bedoeld al vonden sommige het beeld wat vlak en te weinig spannend. Tweede kleinere paddenstoel niet scherp en dat hij wel nodig om het linkerdeel van het beeld sterker te maken. Photo stack de oplossing?

Fons L. De Waterbuffels worden wel als vee gehouden voor de melk en de mozzarella kaas. Fons had ze betrapt tijdens een modderbad met fraaie druppels. Jammer dat ze een oormerk hebben! Beetje meer ruimte voor de kop had gemogen. Toch een fraai beeld die zomaar in Afrika (Azië) genomen had kunnen worden. Campina (N.B.) in de mist; beetje meer contrast? Bovenkant met een deel van de lucht eraf maakt het (spiegel) beeld zeker sterker. Vlucht spreeuwen: mooie losse groep!

Conny S. Weidebeekjuffer is altijd een dingetje. Met 300 mm en spiegeling. De Juffer op Pijlkruid met mooie sprekende golfjes achtergrond viel in de smaak. Aanvliegende juffer gelukt maar met een paar storende vlekken op de achtergrond die mogelijk weggepoetst kunnen worden.

Otte Z. Die was ook in het bos geweest en had een Dennenvoetzwam ontdekt, niet bij Douglas maar bij een Sitkarspar. In het eerste stadium hebben ze mooie mosterdgele kleuren en daarna verkleuren ze naar roestbruin. Onderkant was niet fraai, maar liet enkel de guttatie (uittredende vochtdruppels) zien. Bovenkant mooi maar misschien de randen eraf voor een nog sterker beeld.
De Drieteenstrandloper op Texel met laag standpunt stal de show; beetje high key gemaakt en een beetje soft. Levertraanzwam met fraaie lichte rand. Wat kon er beter: concentreer op kleiner groepje!

Olaf in tweede termijn liet nog een watersnip zien; vanuit hut 6 genomen van Glenn Vermeersch Vogelfotografie (Kalmthout B). Sperwer, hut 8, badend levert natuurlijk een mooi beeld op, maar ja daar worden we tegenwoordig wel een beetje mee verwend terwijl het eertijds, het pensioen was toen nog welvaartsvast, een wereldplaat zou zijn geweest. Steenuil wegvliegend is niet gemakkelijk en vergt veel opnamen om het beeld scherp te krijgen; deze was goed gelukt en dan moet je niet letten op de ruimte voor de kop, maar eerder de fraaie korenbloemen op de voorgrond benoemen.

w.g. Otte

2020-11-11T11:49:10+02:00