Door afwezigheid van Wiebe, en het nog niet aanwezig zijn van Edwin, neemt Johan vanavond de rol van voorzitter over. Het lijkt een rustige avond te worden, met krap 25 leden aanwezig.
Als eerste mag Edward zijn verplichte werk laten zien. Zijn serie bevat alleen beelden welke hij tijdens zijn twee reizen naar Helgoland heeft gemaakt.
De eerste twee foto’s zijn een onbewerkte en bewerkte versie van een Zeehond moeder met jong. De bewerking is een iets krapper gecropped beeld, waar een klein randje aan de onderkant is bijgezet, omdat het beeld daar net te krap was. De bewerking is meteen een stuk rustiger om naar te kijken. Het volgende beeld is een strandvogeltje, welke in een rottend stuk kelp aan het pikken is. Jammer dat de snavel niet is beeld is, is het gehoorde commentaar. Alhoewel Paula nog de grap maakt “Vanuit hier zie je hem wel hoor!”. Ook de plaat erna laat twee strandvogeltjes zien, met een leuke herhaling van het beeld, alleen jammer van de achtergrond is het gehoorde commentaar. Edward heeft in iedergeval zijn best gedaan, al liggend op z’n buik tussen het rottende kelp. De 5e foto laat ons twee luierende zeehonden zien, met de kop gemoedelijk leunend op de andere. Een hoog knuffel gehalte, en de plaat wordt goed ontvangen. Hierna komt een hele serie van Jan van Genten aan bod, we zien 7 beelden van de fotogenieke beesten in close-up, vlucht of in hun habitat. De beeldkwaliteit is prima, en ook de belichting is piekfijn in orde. Edward geeft aan dat het best moeilijk is om bij thuiskomst de beste beelden er dan uit te pikken, maar dat is naar ons idee prima gelukt. De volgende knuffelplaat is een lachende zeehond, althans, daar lijkt het op. Het beest was Edward op zo’n 3 meter benaderd, terwijl hij op z’n buik daar in het zand lag. De grappen waren dan ook redelijk voorspelbaar…
Een hele kudde zeehonden was er op de volgende foto te zien, en er werd wat geprobeerd met verschillende crops, om het beeld wat sterker te krijgen. Een drieteen strandloper zagen we in de een na laatste foto alweer, met mooi licht. En als afsluiter wederom een knuffelplaat, van twee zeehonden die elkaar leken te omarmen. Al met al een mooie serie als verplicht werk.
Verplicht werk Eric
Eric opend met een ongewoon beeld van korstmos op een boomstam, omhoog gefotografeerd. Het beeld is intressant, maar kan op een of andere manier net niet genoeg overtuigen. Wel een origineel idee, en de moeite waard om nog eens verder mee te stoeien. In de plaat erna zien we een hele rits ijspegels aan een hek, maar door de wind onder een rare hoek geblazen. Een apart beeld, omgezet in zwart-wit. Hierna zien we een paartje cicades, waarvan hun rood/zwarte kleur mooi afsteekt tegen de gele bloemen waarin ze zijn gefotografeerd. Er wordt bij dit beeld ook weer even gekeken of een krappere cropping het beeld nog iets versterkt. Een colorado kever in hard zonlicht krijgen we daarna te zien, maar de plaat heeft naar de mening van de leden ‘geen verhaal’. Mooie kleuren daarna in een foto met een bruin dikkopje tegen een groene achtergrond, erg fraai. Ook fraai is de afbeelding hierna, met twee torretjes op een paar grassprieten, mooi symetrisch. Daarna een bewerkte en onbewerkte versie van een Zweeds merenlandschap, waarvan de bewerkte versie net iets te dik is aangezet naar de meningen. Eric geeft aan iets meer te willen experimenteren met close-ups, en heeft hiervan meteen ook een voorbeeld mee. Een madeliefje tegen een donkere achtergrond. Op zich prima, maar niet echt een spannende plaat. Wat wel spannend is, is het beekje door een bosrijk berglandschap in herfst kleur, de foto heeft veel potentie, alleen is de voorgrond wat donker, wat gemakkelijk in de nabewerking kan worden hersteld. Daarna zien we weer een beeld uit Eric zijn zwarte periode, een boterblompje tegen een donkere achtergrond. Het licht maakt de blaadjes mooi doorschijnend. Op de volgende plaat zien we een haft, maar door de drukkere achtergrond spreekt de plaat niet geheel tot de verbeelding. De ontluikdende varen in de plaat erna doet dat zeker wel, er wordt al snel een vergelijking getrokken met een mannetje, waar het beeld iets van weg heeft. Typisch voorbeeld van een plaat waar het isoleren van het onderwerp het gewenste effect heeft. De foto erna toont ons een klaproos tegen een blauwe lucht, en als kersje op de appelmoes een dikke bromvlieg erop. Een opvallende plaat erna is een winterheide in de sneeuw, met als mooi accent de sneeuwvlokjes net zichtbaar op de takjes. We sluiten af met mooie zonsondergang op een meertje in zweden. Een fijne serie.
Hierna volgt het verplichte werk van Lidi.
De openingsplaat is van een welbekende handtamme vos uit de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Ook op de volgende plaat zien we de vos terug, maar nu met een spannend doorkijkje. Hierna zien we een eend en twee futen in de opvolgende plaatjes. Gevolgd door een registratie van de oeverzwaluwen uit Heerhugowaard, waar Lidi ieder jaar de telling voor doet. De ganzenpullen op de foto hierna lijken gigantisch doordat de foto gemaakt is vanuit een laag standpunt, en van erg dichtbij. Nu het weer voorjaar begint te worden, zien we op de volgende foto een stel hazen welke over een veld aan het rennen zijn. En omdat het bijna voorjaar is, ook meteen een weidevogeltje, gevolgd door vermoedelijk een rietgors, waar Lidi nog wat aan de achtergrond heeft gesleuteld. Twee spreeuwen op een draad is een verrassend onderwerp, door het mooie silhouet effect. De afgelopen tijd waren er mooie ijssculpturen te zien door de wind en koude, en ook Lidi heeft er een plaat van meegebracht. Daarna zien we een muisje, van tussen de stenen ons toekijken. Hierna nog een plantendingus, geen idee wat het was ;-). Op de plaat erna zien we een kerkuil, genomen tijdens een sessie om ze te ringen. En als afsluiter een van over de grens, een Luiaard. Volgens mij hadden we die nog nimmer gezien.
Edwin laat ons een aantal foto’s zien welke hij gaat inzenden voor Roots. De eerste drie zijn er van zijn recente IJsland reis. Hij vraagt ons om de beste uit de serie te kiezen, en uiteraard zijn de meningen weer lekker verdeeld. Qua compositie is de eerste het veiligst, maar niet echt spannend. De 2e plaat heeft een mooi onderwerp en kleur, maar is niet geheel in harmonie. De 3e plaat is Edwin zijn favoriet, en blijk met een beetje tweaken aan de kleur en het contrast de spannendste van de 3 te zijn. Ook zal Edwin zijn ondertussen bekende meeuwenplaat insturen, en de rodekoolzwam van de laatste foto die we zien van Edwin.
Ook Johan zal een inzending doen voor Roots, en van hetm zien we een Eekhoorn, mooie plaat, maar niet echt spannend. Maar daardoor misschien juist weer iets voor publicatie? Als 2e foto een witje samen met wat sprinkhanen op een bloem. Hierna zien we een ondertussen bekende plaat, de siesels (Spermophilus citellus) gezellig met elkaar. Ook de vos in de sneeuw maakt een kans voor plaatsing. Misschien dat de steekvlieg van de laatste foto juist weer net te eng is.
Kortom, een gevulde avond met veel mooi werk.