Reguliere clubavond met verplicht werk van Conny, Ed en Mirjam. Vrij werk van Jacco, Otte, Servan, Johan, Edwin, Jan Willem en Marjo. Verslag door Fons.
Verplicht werk
Conny Schotanus
- Ruziënde meerkoeten in de avond. Mooie actie, spektakel met al dat spetterende water. De drie meerkoeten zijn goed in beeld gebracht. Leuke spiegeling hierbij. Mooie binnenkomer.
- Een 2e beeld van de meerkoeten. Hoewel de linkse meerkoet een fantastische aanvalshouding heeft, is de mening dat het 1e beeld fraaier is. Heeft te maken met het feit dat middelste meerkoet niet kijkt en de scherpte minder oogt. De foto spreekt daarom minder aan.
- Grote hoeveel scholeksters in Den Helder. Genomen in de winterse periode van vorig jaar. De vogels zoeken beschutting bij elkaar op een ijsschots. De foto is gemaakt met 850 mm lens + converter. Ze zaten een behoorlijk eind weg. Onderste deel van de foto is het mooist. Tips: stukje van de bovenkant af. Misschien panoramafoto van maken. Leuke plaat, foto met een verhaal.
- Tureluurs, in groepjes schuilend in het gure weer. Dezelfde plek, later op de dag. De converter is er tussenuit, vogels wat dichterbij. Gebeurt niet zo vaak dat je in deze periode tureluurs ziet. De 2 opvliegende exemplaren zorgen voor een stukje actie. Dat is van toegevoegde waarde. De vogels kijken leuk allemaal dezelfde kant op en mooi verdeeld op de foto. Lekker plaatje. Tip: Misschien in zwart wit nog mooier.
- Sloot met kroos in de polder. Mooie patronen. Deze foto paste prima bij het thema “abstract”. Daarvoor ingestuurd. Reacties: prima belicht; gaaf beeld van de algen; rechter bovenkant (met wat blauw) leidt ietwat af. Misschien weghalen, maar wel lastig omdat je aan de andere kant patroon doorbreekt.
- Tweede foto van het kroos. Reacties: 1e foto beter. Hier overheerst te veel het wit. De structuren in de 1e foto zijn fijner, foto verrast meer.
- Velduil boven het gras. Den Oever. Mooi dat de uil zo naar je toe komt vliegen. Kleuren zijn mooi en zacht. Mooi scherp. Rechter oog ietwat oplichten. Misschien nog iets croppen en beeldverhouding 16:9 van maken. Al met al een fraai beeld.
Ed Stam
- Oisterwijk, bomen bij ven in de mist. We kijken meteen naar de bewerkte versie. Ed heeft aan de rechter kant, de zon wat gedempt en dat gedeelte wat warmer gemaakt; links wat koeler gehouden. Pakt goed uit. Spiegeling deelt foto mooi in tweeën. Mooie sfeer, fijn beeld.
- Spinnenweb met dauw. Omgeving Oisterwijk. Mooie achtergrond met bolletjes door het tegenlicht. Misschien een stukje van de bovenkant af? Ed heeft dit bewust zo gelaten om meer diepte in de foto te krijgen. Mooie inkomende lijn (spinnenwebdraad) vanaf rechtsonder. Geslaagd beeld.
- Boomkikker, omgeving Oisterwijk. Foto is geënsceneerd. Het is nu alsof de kikker op een takje omhoog klimt. Takje zit verkeerd om. Knoppen wijzen naar beneden. In ieder geval een grappig beeld. Heeft wat weg van een (Friese) boomkikker die op zijn polsstok omhoog klimt om naar de overkant van een sloot te springen.
- Siberische grondeekhoorn. Tilburg. Mooi in beeld gebrachte nieuwsgierige eekhoorn. Goede compositie en de scherpte is perfect. Leuk detail is dat het net lijkt alsof de eekhoorn uit de boomholte springt.
- Andere Siberische grondeekhoorn. Heel fraai beeld, mooie compositie. Andere opmerkingen: Natuurlijk beeld, kleuren en licht heel mooi. Leuke aanvulling is “het oog” in het hout waar het beestje op zit. Ook de staart, zo liggend op het hout is een mooi detail. Conny zou proberen om het zwarte gedeelte (rechterkant) wat minder zwart te maken. Heeft nu veel aandacht.
- Langpootmug in de avond; omgeving Oisterwijk. Superscherp en mooie vlakverdeling. Fraaie tegenlichtopname. Vleugels zijn mooi belicht en ook het lichtlijntje om de voelsprieten is fraai. Gekozen diafragma was 22.
- Witte mycena paddenstoelen. Omgeving Oisterwijk. Met lampje iets opgelicht. Reacties: De 2 bruine paddenstoeltjes vullen mooi aan. De kleur van het kleine voorste paddenstoeltje zie je ook terug in de achtergrond. Dat is van toegevoegde waarde.
Mirjam Molen
- Mirjam toont ons een serie van beelden, genomen vanuit haar tuin. Ze kijkt uit op een polderlandschap en koos haar momenten. De eerste foto nam zij met haar telefoon. Een dreigende buienlucht was hier de aanleiding om het eten even te laten staan en naar buiten te gaan om dit vast te leggen. Reacties: Mooie lucht. Sfeervol. Spiegeling van wolken van toegevoegde waarde. Verticale uitsnede is goed gekozen.
- De 2e foto is ook met de telefoon. Het is wat later in het jaar (augustus). Mist in de ochtend over het land. Schaapjes in de verte. Reacties: Mooi Hollands beeld. De bomen net boven de mist zien er fraai uit. Advies is om een stukje van de bovenkant af te halen. Misschien wat meer croppen, zodat de schapen wat dichterbij komen. Plukje boom links ben je dan ook kwijt. Horizon niet geheel recht.
- We zitten weer wat verder in het jaar (december). Nu is de polder voorzien van rijp en de schapen zijn daarop mooi in beeld. Foto lijkt niet helemaal scherp. Er zit weinig tekening in de lucht. Midden op de dag genomen, wat hard licht. Dat is jammer. De schaapjes, de rijp en een polderdijk vormen een echt Hollands landschap.
- Een andere foto in december met ochtend of avondlucht. We krijgen eerst het RAW-beeld te zien, daarna de bewerkte versie. Mirjam heeft een stukje van de bovenkant afgehaald en de takken aan de linkerkant verwijderd. Reacties: Lucht is heel fraai. Bewerking is goed gelukt. Misschien wat meer inzoomen op de lucht. De lucht heeft mooie lijntjes en kleuren en hierdoor wordt het beeld meer grafisch. De sfeer is mooi, maar je mist in het beeld een onderwerp.
- Op dezelfde dag, iets later genomen. Nu onder de stroomdraden door gefotografeerd met 70 mm lens. Advies: oranje nog wat meer ophalen/aanzetten. De blauwzweem over de polder overheerst. Misschien was het mooier geweest om nog wat meer in te zoomen.
- We zitten nog steeds in december, nu is in een andere richting gefotografeerd. Reacties: Mooie symmetrie. Vliegtuiglijnen hier niet storend maar van toegevoegde waarde. Iets meer boom (links) zou mooier geweest zijn. Horizon lijkt net niet helemaal recht.
- De serie wordt afgesloten met een sfeerfoto (zonsopkomst/zonsondergang). Vogels als toevoeging. Misschien een enkele op de rand nog weghalen. Er valt veel te zien, mooie (warme) kleuren. Misschien nog wat hooglichten (zonkant) weghalen. Mooi beeld. We verlaten de achtertuin van Mirjam.
Vrij werk
Jacco Rens
- Jacco heeft 3 beelden van paddenstolen voor ons. Het 1e exemplaar is niet ver van zijn huis genomen en ziet er fraai uit.
- Dat geldt ook voor de 2e paddenstoel die we te zien krijgen. Hoe heet deze paddenstoel? Jacco dacht “Harry of Henk”, maar uiteraard werd de soort bedoeld. Vermoedelijk een melkzwam.
- De 3e paddenstoel, in een spannende omgeving, oogt niet helemaal scherp. Mooie serie.
Otte Zijlstra
- De 1e foto van Otte nam hij in Den Oever. Een jonge aalscholver komt “binnengevlogen”. Mooi moment, mooi beeld. Op de vraag of het niet mogelijk was om de aalscholvers wat ruimer in beeld te nemen, geeft Otte aan dat hij door deze uitsnede juist de aandacht wil hebben op de volwassen exemplaren die het jong goed leren landen. Advies is om er dan zowel links als rechts nog een stukje af te halen. Beeld wordt dan nog meer symmetrisch.
- Buizerd met haas als prooi in de Wieringermeer. Mooie kleuren. Achtergrond is iets vervaagd in lightroom.
- Doorkijkje van steenuil op stuk hout in de polder. Mooi gezien. Oog van de uil is fraai.
Servan Ott
- Aalscholvers in de havens van Enkhuizen (van enkele jaren terug). Het rood in de achtergrond is van een schuit. Mooie scherpe kop. Vogel ziet er fraai uit, ook die details in de vleugel.
- Zeekoeten op eiland Farö?, Zweden. Het is net of de prominent in beeld zijnde zeekoet alle andere zeekoeten toespreekt of is het een zeekoetdirigent met zijn orkest? Mooie details: oogstreep en vis in bek.
- Zeekoeten op rots. Maar bij deze foto draait het met name om het gevormde hartje links in de lucht. Is een schim van een Jan van Gent. Mooi beeld.
Johan Reus
- Gewone rat met maaltje vis (Den Oever). Leuk beeld.
- Oog van een Schotse Hooglander met vliegen er om heen. Goed gezien en goed in beeld gebracht. Mooi licht.
- Mandarijneneend in de mist, afgelopen week geschoten in Heiloo, Karremel. Prachtig beestje. Deze exoot komt op verschillende plekken in het wild in Nederland voor. De vogels zijn nu op zijn mooist (baltstijd). In de mist komen de kleuren van deze vogel niet zo mooi uit als ze daadwerkelijk zijn. Dat is jammer. Misschien helpt het om de foto nog wat lichter te maken.
Edwin Rem
- Ree op achterpoten. Het lijkt alsof de ree met zijn gewei tegen de boom schuurt, maar Edwin geeft aan dat de bronst al eigenlijk voorbij was en dat dit dier functioneel bezig was en bessen uit de boom sloeg die later genuttigd werden. Mooi moment. Grappige houding en hierdoor ook een grappig beeld.
- Twee Sint-Jansvlinders, genomen in Castricum. Fraaie foto. Dauwdruppels vormen mooie details. Contract is ook mooi.
- Paddenstoeltjes met rijp in vroege ochtend. Hele mooie zachte kleuren. Ziet eruit als een wollen dekentje. Genomen met volle lensopening. In de achtergrond is het de zon die je ziet.
Jan-Willem Mantel
- Mandarijneneenden. We krijgen drie foto’s van de eenden te zien. Jan Willem schoot deze serie, met een 100-500 mm lens op de Veluwe. Hier was geen mist, maar wel veel bewolking. De kleuren komen hierdoor prachtig uit. De foto’s zijn aardig gecropt, maar de scherpte is nog prima. Standpunt mooi laag (vanuit een greppel). Achterste exemplaar is wat grijzer. Dit is het vrouwtje.
- De tweede foto is super. De twee exemplaren vormen als het ware één beeld. Mooie symmetrie.
- Op de laatste foto is één mandarijneneend te zien. Nog steeds mooi, maar voorkeur gaat uit naar het 2e beeld.
Marjo Buyten
- Korenbloem. Lensbaby zat op de camera. Een ietwat gecropt beeld. Hoewel een korenbloem dikwijls te bekoren is, gaat dat voor deze korenbloem niet op. Dat komt omdat de bloem niet geheel scherp oogt en er te veel lichte delen zijn.
- Paddenstoeltjes. Er is wat discussie over een wat blokkerige achtergrond. Heeft volgens Jacco te maken met een compressiestoring. Los van deze storing is het beeld fraai. De lamellen zijn mooi belicht en maken de foto. Ook de herhaling van het 2e exemplaar is van toegevoegde waarde. Als de paddenstoel op de achtergrond niet aan de eerste vast zat, dan zou de foto nog beter zijn.
- Ruziemakende aalscholvers in Noorwegen. Reacties: Mooi moment. Leuk, die aalscholvers zo op een steen. Compositie is oké. Stukje voorgrond goed gekozen. Een verhalend beeld.
De volgende keer kunnen wij misschien weer naar het Wijkcentrum Overdie. Wat mogelijk is, daar zal Wiebe ons nog over informeren. Houd de mail daarom in de gaten.