- Aanwezig 25 leden.
- Wiebe opent de avond met enkele mededelingen en afzeggingen.
- Vanavond drie leden met verplicht werk.
Ed Stam
Ed Stam bijt de spits af met een jonge Pestvogel uit Julianadorp. Hoe kan je het verschil tussen een volwassen vogel en een jong zien was de vraag. De volwassen heeft armpentoppen die lakrood zijn. Bij de mannen is dat rood langer/groter dan bij de vrouwen. De vogel van Ed had deze rode armpentoppen niet dus conclusie …. Een jong.Beetje somber licht maar verder een goede compositie.
De volgende foto van Ed was een Woudaap uit Lesbos. Er was wat twijfel over het geslacht maar uiteindelijk dachten we aan een jonge man van vorige zomer. De vogel pikt een dikkopje uit het wier van een beek. Otte vertelde dat het om de larven van Knoflookpadden gaat, die zijn nl. zo groot.
Vervolgens een foto van een koppel Bijeneters. Ed had met zijn maat Jaap een mooie tak in de buurt van het nest gezet en daar in de buurt vanuit de auto een tijd gewacht of de vogels op de tak wilden landen. Dit lukte niet en toen hebben ze een schuilplek gecreëerd, waarna het uiteindelijk wel lukte. Mooie foto en interactie tussen de vogels ook fraai.
Daarna een foto van twee Hardoens waarbij Ed opmerkte dat hij de foto gemanipuleerd had. Hij heeft de Hardoen gekopieerd en daarna bij de andere in de foto geplakt. Persoonlijk gaan deze bewerkingen mij te ver, ik ben nog van de ouwe stempel zw/w foto’s zelf ontwikkelen, later dia’s en dan moest je omwille van de prijzige Velvia, Provia of Kodachrome zorgen dat je compositie, belichting enz al in orde was tijdens het fotograferen anders werd het erg duur……, maar zolang het erbij vermeld wordt mag iedereen doen wat hij wil van mij.
Hierna volgde een mooie foto van een vrouw Torenvalk met muis waar op de achtergrond twee zachte zonnetjes schenen. Dit bleken de koplampen van de auto te zijn. Gaf wel een leuk effect zo.
Een Buizerd in een mooie houding (met zijn vleugels open) jagend op wormen. Mooie plaat.
Een hele fraaie plaat van het kopschudden ritueel van de Futenbalts had Ed op een fijne wijze in beeld gebracht. Mooi zacht licht en de Futen prima scherp. Ed vertelde hierbij dat hij de foto met een hoekzoeker op zijn camera gemaakt had wat een extra moeilijkheidsgraad is volgens mij …..
De volgende foto was een aan vliegende Fuut. Het betrof hier een jonge vogel die in Den Oever tussen de volwassen beesten rond zwemt maar nog te klein is voor het echte ‘werk’ en daarom regelmatig weggejaagd wordt. Mooie kans voor Ed om hem op treffende wijze in beeld te brengen. Goed gedaan, compliment.
Nog een hele fraaie plaat was de Koet die over het water rent en waarbij Ed op het juiste moment de motordrive zijn werk heeft laten doen. De Fuut was geheel los van het water. Prachtig zoals ook de water splashes van de vorige stappen achter de vogel nog mooi te zien waren. Compositie niet volgens de regels maar juist daarom een prima plaat!!
De laatste van Ed was een Grutto in mooi zacht licht met mist in de achtergrond wat het geheel tot een sfeervol beeld maakte. Mooi.
Lidy de Boer
Lidy de Boer was de volgende met een mooie witte Buizerd op een paal in het boerenland. Sommigen wilde het linker paaltje eraf , anderen vonden dat het er juist op moest blijven. Ik denk dat zonder het paaltje links het prikkeldraad maar een beetje zweeft in het niets en dat juist het paaltje richting aan dat prikkeldraad geeft. Gelukkig mogen de meningen verdeeld zijn.
Een foto van de Futenbalts (kopschudden) die was door het naar elkaar toe zwemmen van de Futen interessant door de boeggolfjes van de Futen. Wel een wat hoog standpunt, maar dat kwam doordat ze de foto met een compact camera gemaakt heeft tijdens het uitlaten van de hond en niet plat op de grond kon gaan liggen…..
De volgende foto was van een paar Koeten in een mooie sfeervolle omgeving. De treurwilg boven het water omsloot de Koeten fraai. Er had wel wat meer contrast in gemogen en misschien zou een panorama uitsnede ook mooier zijn werd geopperd. Of zwart/wit zou ook heel goed kunnen. Kortom een beeld waar ze wat mee kan stoeien.
De volgende foto had Lidy in haar eigen tuin gemaakt. Twee Roodborsten waarvan er één rechts met alleen het kopje in de foto verscheen. Men vond het leuk gedaan maar had liever iets meer van de vogel willen zien. Dat kan vertelde Lidy want ze had er bewust deze uitsnede van gemaakt, maar er staat meer op de originele foto aldus de maakster.
Een Scholekster in winterkleed was de volgende foto van Lidy. Het winterkleed kenmerkt zich door de witte keelband waarvan ondertekende ook maar weer eens moest toegeven dat ik dat niet wist. Je bent dus nooit te oud om te leren……
De volgende foto was een verticale foto uit een horizontale foto gesneden van een vrouw Grote Bonte Specht. ( verschil, man heeft rood kapje ) sommigen wilde meer boomstam zien , maar dat werd technisch een beetje moeilijk omdat het al een uitsnede was. Scherpte en kleur verder prima.
Een Heggemus met zijn vleugels open in een mooie houding en fraai van kleur deed het goed en ontving alom complimenten.
Als uit het niets was daar plotseling een jonge Hyena , mooi in beeld gebracht, waarvan in eerste instantie gedacht werd dat ie uit Artis kwam, maar Lidy vertelde dat ze een paar jaar geleden naar Afrika geweest was dus was iedereen weer van de schrik bekomen… Jammer van het harde licht maar dat heb je niet voor het uitkiezen als je met een reisgezelschap op pad bent. Dat is jammer maar alleen zoiets doen is gevaarlijk en niet aan te raden. Een prive safari dan maar de volgende keer……hangt ook een flink prijskaartje aan…..
De volgende foto was van een Grutto, op een paal met mos gefotografeerd in de regen, wat mooie verzadigde kleuren gaf en een fraaie achtergrond ook. Hierna een plaat van een Winterkoning die onbewerkt was en één bewerkte opname erna. Over het algemeen vond men de onbewerkte foto qua compositie beter dan de bewerkte. Hoofdzaak was de verhouding tussen de dikke tak en het fragiele vogeltje wat niet erg mooi gevonden werd. De afgezaagde tak is ook niet erg fraai maar dat kan haar man de volgende keer anders doen kreeg Lidy als tip mee.
Piet Oudejans
Als laatste was Piet Oudejans aan de beurt. Piet heeft familie in Florida, Amerika en was daar op bezoek geweest , waar hij verschillende malen op pad is geweest. Als eerste een Boat-tailed Crackle vrouw (41-43cm) die bruin is ( man is zwart), de zg. Am. Spotvogel. Mooi van kleur, goed scherp en iets te krap van onderen, verder goede compositie. Piet vertelde dat je van half acht in de ochtend tot een uur of negen mooi licht hebt daarna wordt het te hard om mooie foto’s te maken.
De tweede foto was een Anhinga(86-91cm Slangehalsvogel) lijkt op onze Aalscholver maar is veel mooier met lange hals. Je ziet ze soms door het onder het heldere water van de vennetjes op vis jagen. De Red-winged Blackbird ( 18-24 cm Epauletspreeuw) met fraaie weerspiegeling werd erg gewaardeerd door de mooie rood/oranje vlek in de vleugel.
Hierna kwam de Red Bellied Woodpecker (25 cm Roodbuikspecht) waar Jacco het linkerbovenhoekje ook groen gemaakt heeft en tevens wat contrast toegevoegd wat de foto zeker ten goede komt. Het geheel oogt na de bewerking frisser en helderder.
De Northern Cardinal (20-23 cm Rode Kardinaal) vrouw heeft Piet mooi tussen het zachte onscherpe gras neergezet. Een prettige compositie met mooi licht en goede scherpte. Hierna kwam een Osprey (Visarend) nest in beeld met heel leuk daarin een diaraampje en ander modern spul erin verwerkt. Fotogenieke vogel geweest denk ik… Goed gezien Piet !!
De Yellow-crowned Night Heron (58-71 cm Geelkruinkwak) jonge vogel in een boom gefotografeerd was de volgende foto. Mooi van kleur, compositie en scherpte. Hoewel zo’n volwassen vogel nog mooier is… De Great Blue Heron (99-132 cm Grote Blauwe Reiger) stond in fraai ochtend licht te soezen. Deze kanjer van een reiger ( 30-40 cm groter dan onze Blauwe Reiger is een imposante vogel om te zien.
De laatste plaat van Piet was de Green Heron (41-56 cm Groene Reiger) . Een prachtige reigersoort vind ik en zo vissend staat ie in een prachtige houding. Edwin merkte nog wel op dat Piet met de bewerking een paar schoonheidsfoutjes gemaakt had…. Er zweefde een stukje snavel in het beeld waar Piet wat getuinierd had…. Daar wel op letten want staat een beetje slordig.
Technische hulpmiddelen
Hierna volgde de welverdiende pauze waarna men elkaar na de pauze met leuke gadges kon laten kennis maken. Olaf presenteerde een test van zijn nieuwe Tamron 150-600mm waar hij erg enthousiast over is. Voor en tegens werden besproken. Er kwam ook nog apparatuur ter sprake om de sterrenhemel te fotograferen en hoe je dat met je camera instellingen kunt doen Erg leerzaam. Om half elf kwam het eind in zicht en werd een ieder bedankt voor zijn/haar bijdrage aan deze geslaagde avond.
Verslag van Dick Hoogenboom.