Met gemengde gevoelens namen de 35 leden die aanwezig waren deel aan de laatste bijeenkomst in deze zaal. Wiebe memoreerde dat het de laatste keer was dat we hier met de fotoclub zouden zitten. Het bestuur heeft een nieuwe locatie op het oog. We hebben hier ruim 20 jaar gezeten. Muriël weet te melden dat er in september een expositie is in Hoorn. Werken kunnen al vast meegenomen worden in de tweede week van september. Thijs zal voorlopig niet deel kunnen nemen aan het clubgebeuren; zijn studie brengt hem voor een half jaar in Engeland. Hieronder volgt het verplichte werk; de meest opmerkelijke punten benoem ik even.
Verplicht werk Joke Stuurman.
Er is een groepje naar IJsland geweest en ook Joke had daar een paar beelden van mee => vooral grijsweer de eerste dagen. In het It. Aosta had Joke een typische plaat van een door mieren geteisterde kikker. De Oostenrijkse toorts stond mooi in beeld terwijl de bloemen bovenin nog niet open waren. Dat gaf een rustig beeld met een groene achtergrond. Dotterbloem met matig groothoek was ook mooi gelukt en was er discussie over dat ene (storende?) blad. Geel iets uitgebeten maar de beamer is daar misschien ook debet aan. Ook de kleine Hageheld rups deed het goed => erg harig en prima voer voor de koekoek. Aardbeivlinder ook goed in beeld gebracht en dat is Joke wel toevertrouwd. Kwak: mooi portretje en goed belicht. De zingende Braamsluiper, eerste prijs Vogeljaar, was genomen in Castricum.
Thijs, verplicht werk.
De kneu in avondlicht was mooi maar er zat wel veel rommel voor de kneu en dat trekt snel de aandacht. De tweede op berijpte takjes was sterker. Zandhagedis in het voorjaar zijn groen en zijn dan fraai op kleur. Dan er een foto van nemen is mooi maar vervolgens kun je er niet zo veel mee dan het geheel proberen knap in beeld te krijgen. Dambordje kwam mooi gebogen het beeld in op knautia. Juffer met mooi licht er achter deed het goed. Ook de libel in een zuring veld kreeg veel instemmende reacties. Het is weer eens iets anders dan groot en scherp in beeld brengen van organismen (al is dat meer mijn ding).
Tjiddo Weirda, verplicht werk.
De eerste was een grote stern op Texel genomen met de 600 mm en een D 800 (full- rame camera). Kluut met eieren: nestfotografie. Op sommige plekken kan dat verantwoord gebeuren. T. bracht vervolgens een fraai duinlandschap op Terschelling in beeld met een strakke schaduw lijn die niet zo gemakkelijk verklaard kon worden. In de RAW was hij niet te zien! Kneu op heide pol deed het leuk. Tapuit met rups eveneens. In de Wieden gele lis met twee kevers die beide scherp leken. Ook scherp was de variabele waterjuffer in de paarstand. Door het hoge diafragma getal van 32 was de juffer wel helemaal scherp maar kreeg je ook een erg onrustige omgeving/achtergrond die dan een vervelende rol gaat spelen. Bruine korenbout mooi scherp in beeld op een tak. Waterlelie vanuit de boot was niet gaaf en dat is eigenlijk wel een voorwaarde bij dit soort foto’s. Zonsondergang met schuim leverde een beeld op dat leek op een ijslandschap. De Zilveren maan kwam mij bekend voor evenals de zonnedauw. Dit zeer kleine plantje probeert met zijn kleverige haartjes insecten te vangen en vervolgens te verteren. De viervlek had een beschadigde vleugel maar was wel mooi scherp.
Vrij werk:
Muriël was ook op IJsland geweest en had met pro-show een beeld verhaal gemaakt; filmpjes afgewisseld met foto’s en muziek. Erg fraai.
Ed Stam Hondsdraf berijpt! En katje met tegenlicht die wat last had van lensflare.
Edwin: visdief die zijn eigen bekeek in spiegelbeeld op een paal. Vervolgend was Edwin aan het rommelen geweest aan de kust en Prince George. Typische beelden krijg je dat als je na tienen begint foto’s te maken nadat de zon onder is. Lange sluitertijden zijn het gevolg en scherpstellen wordt moeilijk. Tip: probeer het eens met live-view. Noorderlicht was heer erg fraai gelukt met een sluitertijd van 20 s en een 17 mm lens.
Johan Reus zijn geiser spoot wel heel erg hoog. Iets meer ruimte geven. Raaf mooi in beeld. IJsmeer => typische IJsland foto’s.
Olaf was ook aan het rommelen geweest bij de kust met lange sluitertijden. Ook had hij gebruik gemaakt van een grijs verloop filter die de lichte luchten wat tempert. Als de zon onder is, is het lastig om scherp te stellen. I/3 ervoor en 2/3 er achter is dat een goede raadgever. Plasje met tegenlicht deed het goed. genomen om 23.45, iso 800 en 30 seconden lang belicht. Tweede plaat had meer kleur er in.
Otte had eens geen telelens foto’s mee maar macro opnamen van juffer en libellen. Was naar de Wieden geweest en een paar keer naar de Wyldemerk. Kikker iets te licht in de keel. Gevlekte witsnuit mooi geheel. Zonnedauw met variabele waterjuffer was zielig maar realistisch.
Daarna nog een paar opnamen van Lidi de Boer vanaf een sticky. Pimpelmees zag er vermoeid uit.