Digitale bijeenkomst
Aantal deelnemers 19; nieuwe leden Nellie Bijvoet en Monique Mast stelden zich voor. Beide hebben fotovakschool gehad dus de achtergrond geeft voldoende vertrouwen in de toekomst, al blijven de modellen niet altijd stilzitten in de vrije natuur.
Ed leidt ons door de beelden heen en lijdt daar niet onder.
Wiebe bijt de spits af met een Gems tussen de bloemen die het geheel een zekere meerwaarde geeft maar het geheel blijft wat flets. Bij de Mycena kan de belichting iets beter en het kleine vruchtlichaam linksonder kan weg; vraagt te veel negatieve aandacht. Boomkikker doet het leuk van onderaf, maar je moet wel genoegen nemen met een ‘boomstam’ door je beeld; het moet ergens op zitten!
Edwin begon met drie juffers in tegenlicht genomen met de 100-400 mm. Om de lensflare te vangen in het beeld, zonder zonnekap dus, valt nog niet mee, maar geeft wel een verrassend effect. Winteerbeeld bij het IJsselmeer met opspattend water waar de rode gloed doorheen breekt van de opkomede zon deed het goed. Op de voorgrond beijzelde grassprieten. Beeld drie een landschap met mist met een kraai in de boom (Loonse & Drunens hei => N.P.)
Lidi de Boer had een libel op een opgestoken hand cq middelvinger. Dat gaf stof tot nadenken. Met de 100-400 mm genomen. Paddenstoel was ietsje minder, de spreeuw zat mooi in het winterpak, maar kon iets meer naar links opschuiven voor de verhoudingen en ruimte in de kijkrichting. De vierde (foei Lidi) was een WiKo met prooi in de sneb. Die deed het goed, omdat het hier het kleinste vogeltje (10 cm) van W. Europa betreft en zeer beweeglijk is!
Otte met een waterloop over een steen en de discussie was: is minder meer of is meer toch beter? 105 mm en 0,6 s; Landschap met spiegelbeeld met rechts onscherpte, net of was er iets aangeplakt. Een ander landschap op de Lofoten vier beter in de smaak; de voorgrond in de midden zou iets groter kunnen.
Servan Ott, Intieme beelden van de Gebrilde Zeekoet lijken op het scherm erg licht; De tweed foto was wat rustiger door minder omgeving. Zeekoet frontaal geeft een mooi, indringend beeld.
Conny S. kwam met een ree in actie; ze wilde de beweging vastleggen met f22 en 1/20 s op de wildbaan. De voorpoten waren nog goed zichtbaar, de achterpoten wat minder en dus leek het beest gehandicapt. Toch een mooi probeersel en dat was ook het geval bij de herfstkleuren: deze als een schilderrij vast leggen door de camera even verticaal te bewegen. De Rietzanger was heel mooi in beeld gebracht, maar viel niet op bij de eindejaar wedstrijd.
Muriel kwam met een ‘regenwormgrote’ jonge Hazelworm mooi belicht alleen de zijkant wat donker waardoor het oogje wat onderbelicht bleef. Tongentje wel zichtbaar. Paddenstoel met tegenlicht viel in de smaak; mogelijk een Zeedenmycena.
Jan Willem was vroeg opgestaan en wist via een app waar de wisenten waren; mooi indringend beeld. Drie wisenten mooi los van elkaar gaf een mooi beeld in een berijpte omgeving. Koniks paarden in het Lauwersmeer met tegenlicht.
W.g. Otte