Verslag 10 Mei 2011

Home/Nieuws/Verslag 10 Mei 2011

Wiebe opent de avond en heeft enige mededelingen over ons weekend naar de Eifel. De KNNV heeft enkele verslagen en ook op trip-reports is misschien wat te vinden.


Verplicht werk van Dini:

Dini liet ons iets zien met rijp op een tak, eerste te zwak belicht. Het gaat om de rijp die de plaat sterker kan (moet) maken en dat moet dan goed zichtbaar zijn. Soms ook was het onderwerp te weinig geïsoleerd.

De bloesems staken bij de eerste opname te weinig af, bij de tweed was dat beter. Een witte bloesem, met scherpe meeldraden en een mooie blauwe achtergrond kan heel fraai zijn. Ook een keer een tak er achter die het beeld verstoorde. Paardenbloem met vlieg iets te centraal in beeld. Goed gezien was een veld rode tulpen met één geel exemplaar. Sfeerplaatje was fraai, maar de zonsondergang had weer minder sfeer. Daarna een mooie zonsondergang. Bomen in het bos was een rommeltje. Er zat geen lijn in. De 4478 meter Matterhorn was fraai in beeld gezet, waarschijnlijk vanuit Zermatt.


Herman

Het leek wel een Heikikker in de tuinvijver van Herman. Ondanks de 800 iso waarde is het nog een mooi plaatje geworden. Op La Palma een mooi plaatje van de krater in avondlicht. Korstmos leek een leermos en deze was genomen in Cumbra Nueva. Bergpiek door de eenvoud krachtig. Deze was genomen in het N.P. Taburiente. De oranjezwam was wat te eenvoudig. De Raaf zat wat vast aan de ondergrond. Wel moeilijk zo’n zwarte vogel goed in beeld te krijgen. Kraterwand was mooi opgevuld met vulkanisch materiaal. Drakenbloedboom met vruchten: licht iets te hard. Groen gewas (vetplanten) op donkere lava ondergrond gaf een typische verrassend beeld dat de aandacht even vast hield. Bomen met wolken: laatste kunnen iets donkerder. Kraterwand: te weinig spanning. De zee met een grote aanrollende golf was fraai in beeld gezet met een sluitertijd van 1/2500 s. Berglandschap (Caldeira) in het N.P. gaf een mooie dieptewerking.


Mirjam

Regenwoud gaf een mooi beeld en een goede compositie. Fuut met jongen, werd mooi gevonden, maar met veel vuil op het water was het niet echt ideaal. Hommelzweefvlieg, mooi beeld, andere te druk. Achtergrond is het belangrijkste bij dichtbij fotografie. Naardermeer riet met spiegelbeeld gaf een mooie indruk. De palen stonden wat te ruim in beeld. Stuk van de onderkant af. Knobbelzwaan op de kant. Grote grazers in een plas. Leuk beeld ondanks dat ze aan elkaar vast geplakt waren. Stier leek stoer onder die berk. Mist in het duin doet het altijd goed.


Ed met werk uit het Naardermeer. Aalscholver (juv.) leverde nog een mooi beeld op. Ook de (Bronzenzandloop) kevers die rollebollend op ons afkwamen was leuk ‘gepakt’. De langpootmug in spagaat op ligstoel was mooi in beeld gezet. Mooie als in close- up.


Johan

Aalscholver opvliegend uit het water (Lepelaarsplassen) was mooi. Lepelaar parend toch nog leuk, ondanks de onvermijdelijke takjes. Gele zwam: mooi beeld. Knobbelzwaan, tegenlicht => inkaderen?


Marinco verraste ons met een Paapje, broedt bijna niet meer in Nederland, maar trekt nog wel door. Deze was gelukkig niet erg opvliegerig. Mooie neutrale (groene) achtergrond. De steppenkiekendief kwam uit Israël, altijd moeilijk die vliegbeelden. Ik zelf wil graag het oog goed kunnen zien, anders in de prullenbak. Kuifduiker bij Den Oever (wintergast); iets uit de hoogte genomen, maar soms kun je niet anders. Patrijzen (3) met mooi licht.


Lidi, mooie mantelmeeuw vanaf de boot; beeld wordt nog sterker als de vogel je aankijkt. Huismus gevoerd met gierst. Houding wel mooi maar dat gierst hoort niet bij het natuurlijke voedsel van een huismus in Nederland. Fazant in de mist op Texel en de spinnenweb met druppels waren mooi in beeld gezet. Graspieper flets. Een vogel waar zelf niet veel kleur aanzit zet je, als het kan, neer in een omgeving die meewerkt aan een kleurrijker plaatje zonder storende invloeden.


Otte Gele kwikstaart bij Oude Zeug op rotsblokken met oranje dooiermos (een korstmos). Hij probeerde de kleur van die gele kwik terug te laten komen in de achtergrond. De graspieper had hij wel redelijk in beeld gebracht met een natuurlijk p.p. De tak moet nog even weg gekloond worden. De boze knobbelzwaan langs het wandelpad was een unieke kans om ze op een andere manier in beeld te brengen (stond op 13.5 in de Schager Courant). De plaat gaf nog even aanleiding tot discussie: mag je de zwaan aanleiding geven om in actie te komen? De meningen waren verdeeld.


Fred Hop een prachtige vogel maar helaas met de snavel in de vegetatie. Een vliegende Koereiger met een duizendpoot in de sneb zie je niet elke dag. De bijeneter verslikte zich bijna in een braakbal. Mooi moment dat ook wat van het gedrag laat zien. Daarna liet Fred nog wat indrukwekkende beelden zien betreffende de brand in het duingebied van Bergen/Schoorl.

Omdat we op tijd begonnen waren we ook weer op een redelijke tijd klaar, met dank aan Jacco (als beheerder van de hardware) en Olaf voor de gespreksleiding.

2017-05-18T21:48:18+02:00