Verslag clubbijeenkomst 27-03-2018
Verplicht werk
Gerard Henselmans
- Aar van een Weegbree. Gerard heeft een serie gemaakt in de Eifel en heeft 10 foto’s geselecteerd. Waarom deze foto aangeleverd/Wat was de “beweeg(b)reden”? Gewoon een mooi tafereeltje wat Gerard in de Eifel tegenkwam. Vanuit de zaal: wel een beetje flets. Te weinig kleur.
- Vliegje kijkt in camera. Leuke houding, mooie compositie. Maar ook hier de opmerking dat de foto wat flets is.
- Gecamoufleerde wants. Leuk beeld. Ruimte rechts is niet functioneel. Weglaten. Verder meer in de nabewerking mee te doen. Kopje wants meer oplichten. Kan in nabewerking, maar had ook in het veld gekund: invulflits dan wel reflectieschermpje.
- Torretje. Leuke houding. Bloemdeel links is nu storend/niet functioneel. Bedoeling was het contrast tussen levend bloemetje en het reeds vergane bloemetje. Dat komt er niet uit.
- Hetzelfde torretje, maar nu wel het beeld van een levend en vergaan plantje. Dat is beter. Torretje komt door de bovenlucht (erg licht) niet goed tot zijn recht. Nog meer oplichten.
- Vlinder “zegt kiekeboe”. Mooie compositie en houding. Scherpte op de ogen niet helemaal 100%. Mogelijk dat wind bij het scherpstellen hiervoor gezorgd heeft.
- Spanner met mooie borstels. Moet een mannetje zijn, gelet op de grote borstels. Om het nog mooier te maken, was het beter geweest de spanner nog wat hoger in beeld te plaatsen.
- Zandoogje? in tegenlicht. Geslaagde tegenlicht foto. Mooi randje om vlinder. Het is mogelijk om dit randje nog mooier uit te lichten in de nabewerking. Ook hier het advies om een volgende keer de vlinder iets hoger in beeld te plaatsen.
- Blauwtje op (vermoedelijk) een spinnetje. Geen alledaags tafereel. Mooi gezien. Links overbodige ruimte.
- Metaalvlinder. Gras komt mooi uit de hoek. Goede compositie. Mooi van kleur. Achtergrond doet goed mee. De mooiste uit de serie (volgens de kenners☺). Minpuntje: Geen rawbeeld☹.
Jan Hendrik Hooiberg
- Polderplaatje met tegenlicht. Bewust laag standpunt gekozen. Wat niet “uit de verf komt” zijn de met rijp verrijkte takjes/plantjes.
- Ochtendlandschap bij “De Putten”. Herfstexcursie. Hele mooie, schilderachtige sfeer.
- Een ander polderplaatje met tegenlicht. Riet is hier te prominent aanwezig. Twijfel over de toevoeging van het water.
- Nog meer polderlandschap. Jan Hendrik is verbaasd dat dit beeld voorbij komt. Wel ingestuurd? Vindt het zelf in ieder geval niet super. Hij heeft een grijsverloopfilter gebruikt. Ook hier de opmerking dat de rijp te weinig zichtbaar is. Die zorgt voor een mooi sfeertje en dat komt er nu niet uit.
- Maanlicht. Bijna nieuwe maan. Vraag van Jan Hendrik: is het hinderlijk dat de bomen niet scherp zijn? Antwoord is nee. Wel storend is de donkere boom geheel links.
- Ander plaatje van de nieuwe maan. Oogt veel beter/leuke plaat. Onscherpe bomen absoluut niet hinderlijk. Jan Hendrik heeft handmatig belicht, “trappetje” gemaakt. Om doortekening in de maan te krijgen iets langer belicht. Kan ook weer niet te veel, anders bewegingsonscherpte.
- Sterrenbeeld Orion. Daar gaat het om, in deze foto. Jan Hendrik is zich aan het bekwamen om dit soort foto’s te maken. Heeft een astronomische telescoop. Op deze foto niet natuurlijke stadsverlichting (Heiloo). Olaf merkt op dat de scherpte wordt verbeterd als vele opnames worden gemaakt en “op elkaar worden geplakt”. Dit stacken wil Jan Hendrik zich eigen maken.
- Nog een sterrenbeeldfoto. Zwaar statief is nodig voor dit soort foto’s. 3 seconden belicht. Mooi beeld van iets wat 1600 lichtjaar van ons vandaan is.
- Plantjes in water. Weer terug op aarde. Is genomen tijdens voorjaarsexcursie in Alkmaarderhout. Wel een grappig beeld.
- Silhouetten van overvliegende vogels. Prachtig beeld/ mooi moment en goed geschoten. Advies is om de foto als een panaramafoto uit te snijden en onderste rij vogels weg te laten. Ook hier een minpuntje: Geen rawbeeld☹
Otte Zijlstra
- Avondfoto van Schoorlse duinen nabij het vogelmeer. Naar het oosten gefotografeerd en 30 seconden belicht. Ondanks de lichtverontreiniging (komt te warm over) een mooi sfeertje.
- IJsvogel met vis “geschoten” bij Onderdijk. IJsvogel dook steeds onder het ijs door. Prachtig moment. Druppels zorgen voor mooie details.
- IJsvogel met visje en profiel. 500 mm lens gebruikt. Mooi portretje.
- Interactie tussen IJsvogel mannetje en vrouwtje. Mooi vastgelegde “dialoog” van de IJsvogelpartners. Je hoort het mannetje iets zeggen in de trant van “Hou je muil”.
- IJsklomp bij gemaal in bij Medemblik. Otte geeft aan dat hij het eruit vindt zien als een Mammoet. Daar heeft het zeker iets van weg. Mooi gezien.
- Nonnetjes. Mooi plaatje van dit drietal.
- Roerdomp in Makkum, Friesland. De roerdomp werd opgemerkt (en vastgelegd) in een rietveld dat aldaar werd gemaaid. Mooi in zijn omgeving.
- Duinmeertje. Mooi sfeertje. Licht aan de onderkant geeft diepte in de foto. Wel wat rommelig aan diezelfde onderkant. Verder mooie wolk met spiegeling.
- IJspatroon. Allereerst het rawbeeld☺.
- Bij foto 10 de bewerkte versie. De uitsnede die Otte heeft gekozen, kan ieders goedkeuring wegdragen. De vormen en lijnen zijn mooi verdeeld. De kleur is koeler dan het origineel. Geeft de ijskoude sfeer goed weer. Verder zijn de zwarte delen wat donkerder gemaakt en zijn de lijnen verscherpt. Een prachtig eindresultaat.
Vrij werk
Wim Groot
- Wim heeft een fotoreis naar Japan gemaakt. Op zijn eerste foto een sneeuwmakaak. Dit keer eens niet in bad, zoals je al zo vaak ziet. De foto is 3 stops overbelicht. Dit om een high key look te creëren. De “zwarting” breng je terug in de nabewerking. De besneeuwde “hand” en bek zijn mooie details.
- Steller’s zeearend. Een prachtplaat. Alles klopt. De gele poot als detail en de sneeuw, die er alleen het eerste uur was, maakt de foto af.
- Nu een gewone zeearend. Wederom een pracht plaat. De reusachtige vleugels heel mooi in beeld gebracht. Prima compositie. Genomen met 500 mm lens. Volle opening en uit de hand. Sluitertijd 1/8000 seconde. Op de achtergrond de (besneeuwde) bergen van Hokkaido. Mooie toevoeging.
- Steller’s eagles, links het jong, rechts een volwassen exemplaar. Opvallende is de grootte van het jong.
- Kraanvogel op besneeuwde weide. Prachtige houding, mooie verschijning. Wim geeft aan dat er een wirwar van kraanvogels en Japanse toeristen was.
Ruud van Putten
- Rotsen met bevroren spatwater; Baikalmeer, oost Rusland. Mooi stukje landschap. Het Baikalmeer is het grootste zoetwaterreservoir te wereld. Niet zo zeer vanwege de grootte, maar omdat het meer zo diep is. Op sommige plekken wel 1600 meter diep. IJsdiktes van wel 1,5 meter!
- Druipsteengrot van IJs. Hele mooie nuances/details. Prima foto.
- Rotsen onder het ijs. Licht breekt door het ijs heen. Mooi!
- “Glaskunst”, blokken van ijs. Mooie herhaling van vormen. Uitstekende compositie. Mooi licht. Zonder al te veel fantasie, kan je er verschillende dieren in ontdekken.
- Dik ijs, genomen lang na zonsondergang. 30 seconden belicht. Polarisatiefilter gebruikt. Lange belichting om lijnen mooi in beeld te krijgen. Daarom beweging in de lucht. Fraai.
Lidi de Boer
- Spreeuwenzwerm, middenweg HHW. Mooie vorm. Zwart wit doet het goed.
- Smienten in Ursem. Mooi verhaal hierbij is dat ze dicht bij elkaar gingen zitten, zodat door hun warmte het ijs smolt! Leuk beeld.
- Bonte strandlopers. Stuk voor stuk mooie houdingen van deze vogels. Heel geslaagd beeld, mooie uitsnede.
- Reiger en profiel. Apart maar mooi in beeld gebracht. Door de kou minder schichtig, zodat deze plaat te maken was.
- Ringmus in tegenlicht. Mooi lichtrandje achter vlak (= boom). Mooi!
Conny Schotanus
- Blauwe kiekendief in de Wieringermeer. Mooie houding/mooi beeld.
- Meeuwen boven ijslandschap in haven van Medemblik. Conny werd weggestuurd en heeft niet die foto kunnen maken die zij in gedachte had. Deze foto mist wat spanning.
- Nogmaals de meeuwen boven het ijslandschap en deze foto heeft wel meer spanning.
- Dichte ijsvlakte bij kasteel Radboud. Mooi plaatje.
- Palen met ijs. Bovenrandje weglaten, dat maakt de foto sterker, geeft meer rust.
Dick Hoogenboom
- Spelende konikpaarden, Lauwersmeer, Groningen; mooie actie, mooi licht.
- Buizerd. Dick kon dit exemplaar tot vlakbij benaderen. Mooi portret.
- Vliegende ganzen; een oneven aantal is mooier dan een even aantal, maar door de spiegeling is hier toch sprake van een even aantal. Maakt de foto niet minder mooi☺. Goede compositie, mooie details.
- Verfomfaaide dodaars. Mooie kleur op het water. Mooie spiegeling. Het is net een aquarel.
- Nonnetje met laag zonnetje en dat rijmt. Mooi water, mooie tekening.
Edwin Rem
Foto’s van Sri Lanka
- Indische slange arend. Net of dit exemplaar aan het touwtje springen is. Leuke compositie.
- Agame. Kan fel rood kleuren. Mooie achtergrond. Genomen met 100-400 mm lens.
- Roodbuik bulbul. Mooi in zijn omgeving.
- Uiltje tussen bladeren. Mooie indringende blik.
- Indische ralreiger (gedraaid) op boom. Heel grappig beeld.
Mira Diels
- Waddenzee nabij Lauwersmeer. Mooie vorm van de wolk. Fisheye lens.
- IJs in een karrenspoor. Leuke vormpjes Goed gezien.
- Rijp op een aar die aan het ontdooien is. Mooi beeld en compositie.
- Zon op een slootje. Prachtplaat.
- Waddenzee. Prachtig licht. Mira geeft zelf aan dat zij baalt van het feit dat “rechterhoekje” niet helemaal mooi door loopt.
Piet Oudejans
Piet had nog wat futenfoto’s op de plank liggen……(Den Oever)
- Mooie houding van deze fuut. Ook mooi licht.
- Fraai, deze bekvechtende futen. Ook hier prachtig licht en mooie druppels als detail.
- Prachtige actiefoto van deze futen. Mooie waterkolom.
- Vertederend deze fuut
- Fuut in admiraalhouding; Prachtige kleurenkraag is een mooi detail. Aan onderkant klein randje afhalen.
Met deze mooie fuut sloten we de avond af.