Verslag 9 februari 2016

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 9 februari 2016

De zaal is geheel gevuld. Wiebe trapt af en meldt dat Jacco helaas ziek is en dat Chris op vakantie is. Voor Creapixmania kan bijna met een bus naar Amsterdam gereden worden. Er hebben zich al zeker 15 mensen gemeld. Olaf heeft ter ere van zijn verjaardag gebak voor iedereen. Dat is wat je noemt een goed begin!

Verplicht werk

Dini Erich

  • Curaçao, foto van droog zoutmeer. Op de achtergrond mooie laagjes, op de voorgrond kale droge boompjes. Er zijn meerdere opmerkingen. Meest genoemde positieve feedback is dat de rechterkant met 2 boompjes druk is en deze boompjes niet vrij van de achtergrond staan. Boompje(s) wel nodig i.v.m. dieptewerking. Alleen linkerboompje in combinatie met de mooie laagjes zou (vermoedelijk) een mooiere foto opgeleverd hebben. Daar zou ter plekke mee “gestoeid” moeten worden. Meerdere foto’s nemen vanaf verschillende punten, op zoek naar de perfecte foto
  • Strandfoto, ergens bij Camperduin, nieuwe lagune. Foto gemaakt in het kader van thema 2015 “De Hollandse kust”. De mensen op de foto zijn van toegevoegde waarde. Sommigen vinden aan de linkerkant de zwarte strook (van paviljoen?) storend. In ieder geval horizon recht zetten.
  • Hagedis, Curaçao. Apart beeld . Scherpte links is eigenaardig. De vraag wordt gesteld of de isowaarde niet heel hoog is geweest. Dat blijkt, per ongeluk, het geval geweest te zijn (3200 iso). Verder is er het vermoeden dat er veel gecropt is. Dat blijkt te kloppen. De foto is gemaakt met een 105mm macro. De rechterpoot/rechterkant staat niet geheel op de foto en dat is jammer. Het volgende beeld betreft de RAW-versie. Nu kan iedereen zien dat de uitsnede fors is geweest en de foto door Dini gedraaid is. De keuze om het beeld te draaien is een goede keuze. Met het RAW-beeld voor ogen is het eigenaardige uitsnedebeeld ineens te verklaren.
  • Hagedis, Curaçao. Betreft ander beeld van de vorige hagedis. Dit beeld bevalt een stuk beter. Er is minder gecropt. Mooi detail is het geel op de keel.
  • Flamingo’s bij lagune op Curaçao. Flamingo’s krijgen de rode kleur van het eten van garnaaltjes. Vermoedelijk Caribische flamingo’s. Van de onderkant van de foto zou wat af kunnen, aan de bovenkant zou meer ruimte mogen zijn. Verder is opgemerkt dat kaderen tot verbetering zal leiden. Het groepje links heeft dezelfde houding. Dat groepje apart kaderen, in combinatie met de omgeving, zou beter zijn. Jacco’s kaderkunsten worden gemist.
  • Flamingo’s, nu dichterbij. Bevalt beter, kijkt prettiger. Kleur poten valt op. Hoe ouder de flamingo, hoe rozer de kleur. Hier vallen de grijze poten van jonge flamingo’s op
  • Flamingo’s , nog een ander beeld. De scherpte van de flamingo’s is niet optimaal. Voor het mooie zitten de flamingo’s te veel aan elkaar.
  • Flamingo’s, moeder en jong. Deze foto wordt als beste gewaardeerd. Een prachtig moment. Dini vindt deze foto ook de mooiste uit de serie. Moeder flamingo met haar vleugels om het jong is een prachtig beeld. Technische gegevens: 600 mm lens, sluitertijd 1/1000, diafragma f 6.3, iso 320.
  • Flamingo’s , groepje in de wind. Het harde licht valt op en ook hier is de scherpte (op de kopjes) niet optimaal. Mogelijk dat de wind hier debet aan was.
  • Bostafereel, herfstexcursie. Licht aan de rechterkant wordt als storend ervaren. Met een “gordijntje” is dit zeker te verbeteren. Hele rechterkant weghalen, wat ook geopperd is, krijgt onvoldoende steun. Doorkijkje zou hierdoor ook verdwijnen.

dini-1 dini-2 dini-3 dini-4

Fred van den Bosch

  • Paarden in besneeuwd duingebied, rawbeeld en bewerkte versie. Fred heeft het originele beeld naar zwart-wit omgezet. Het beetje kleur in het originele beeld wordt door de meeste aanwezigen als een mooier beeld ervaren. Het beeld zonder kleur komt wat harder over. Het is een sfeervol plaatje uit 2012. Toen was er wel winter!
  • Schotland, Rannoch moor, herfst. In de vroege ochtend genomen. Aan de onderkant is de ruimte erg krap (loopt vast) en boven zou er best wel iets af kunnen. Dan is de foto beter in balans. Fred gebruikte diafragma f 13. De spiegeling van het landschap is mooi.
  • Schotland, Rannoch moor, herfst. Foto is in dezelfde omgeving genomen. Fred heeft wat meer kleur aangebracht en wat meer verzadiging toegepast om het herfstsfeertje te accentueren. Dat is prima gelukt. Hier gebruikte diafragma is f 11.
  • Schotland, Rannoch moor, stuwmeer. Bij deze foto ontstaat discussie of de groene boom er niet beter af kan. Meningen zijn verdeeld. Verder valt op dat de foto scheef loopt. Maar is dat wel op de foto? Hangt het scherm wel recht? Moet de beamer niet naar rechts? Het houdt de gemoederen bezig De spiegeling is (en blijft) fraai.
  • Schotland, Rannoch, Sneeuwhoen in de mist. Eigenlijk klopt hier alles. De hoen op de heuvel, de voorgrond en de boom in de mist op de achtergrond. Het is een hele mooie sfeer, een mooie plaat. Technische gegevens: f10, 1/125, 135 mm en 320 iso.
  • Aalscholver met vleugels gespreid. Mooi beeld, mooi licht.
  • Kuifeendje in regen. De regen voegt hier echt iets toe. Leuk beeld. Er zou iets aan de onderkant af kunnen en aan de bovenkant een beetje extra kleur.
  • Kuifeendjes (4 stuks) op dezelfde plek maar nu in de vroege ochtend met mooi licht. Een donkere plek linksonder valt op. Om van deze donkere plek af te zijn wordt geopperd om aan de linkerkant een stuk weg te kaderen. Dan valt ook een kuifeendje weg, maar dat pakt dan goed uit: 2 vrouwtjes ten opzichte van één mannetje.
  • Stuivend duin, Bergen aan zee, noordkant, buizerdvlak. Fraaie foto van een storm over dit stuk duin. Het stuivende zand is mooi in beeld gebracht. Als er gezeurd “moet” worden dan kan er links een puntje eraf. Dat maakte vast dat deze foto, bij een fotowedstrijd (Pixum?), net buiten de 50 foto’s viel ,die werden gepubliceerd (51e plek). Fred heeft de foto bewerkt. Hij heeft o.a. verschillende gordijntjes gebruikt om dit resultaat te bereiken.

fred-1 fred-2 fred-3 fred-4

Otte Zijlstra

  • Jonge buizerds in Friesland. Aan de rechterkant iets te krap. Foto is genomen op slechts een afstand van 10 meter. Otte had zijn 100-400 mm lens erop zitten. De rechter buizerd heeft als prooi een meerkoet, en de linker wil hier ook wel wat van, maar hier nog statische foto. Otte heeft tafereel ook gefilmd. Dit hebben we later gezien.
  • Jonge buizerds in Friesland (2). Hier wel de actie. Mooi de verschillende houdingen van de buizerds in beeld gebracht. Vooral de houding van de linker buizerd is mooi. Kom maar op, ik lust je rauw!
  • Spreeuwenwolk, Workum in Friesland. Otte heeft links de karakteristieke molen in het beeld gelaten. Het was al behoorlijk laat en daarom is gekozen voor een hoge iso-waarde (ergens tussen 2000 en 3000 iso). Er is geen statief gebruikt. Het was snel handelen. Het landschap niet optimaal scherp, maar dat maakt het beeld er niet minder fraai door. Mooie sfeer.
  • Sperwer plukt jonge kievit. Met de 500 mm genomen, heel dichtbij wellicht iets te dichtbij. Otte heeft gekozen voor dit beeld vanwege de expressie van beide vogelkoppen. Jammer is dat het staartstukje van de sperwer er niet helemaal op staat. Mooi moment.
  • Sperwer plukt jonge kievit, foto 2. Hier zijn de vogels iets minder close up in beeld. Niet iedereen waardeert het bloederige beeld evenveel, maar zo gaat dat in de natuur.
  • Koperwiek, Friesland. Foto is in januari 2016 genomen. Klein beetje gesneeuwd. Het licht is prachtig. Mooie sfeer, mooie plaat.
  • Roodkeelnachtegaal, Hoogwoud. Dit vogeltje is in januari 2016 heel vaak op de kiek gezet en beroemd geworden. Otte heeft de vogel buiten gefotografeerd met zijn 100-400 mm lens. De dwaalgast staat er leuk op, het is een geslaagde foto.

otte-4 ote-3 otte-2 otte-1

Vrij werk

Wim de Groot

  • Koningseider, Alaska. Prachtige vogel en dito foto. Mooie achtergrond, licht en voorgrond. Eigenlijk alles goed, een fraaie plaat.
  • Pacifische parelduiker, Alaska. Nog zo’n mooie vogel die Wim prachtig in beeld heeft gebracht. De foto is genomen als het beestje net boven komt. Dit vereist veel geduld en een goede timing.
  • Pacifische parelduiker, Alaska. Deze foto is genomen in het stadje zelf (waar hij verbleef). Het is heel laat (11.30 uur) bij een meer. Het was op de langste dag van het jaar aldaar (21-06). Het licht is prachtig. De open bek en de poot eruit zorgen voor mooie details. Prachtplaat.
  • Pacifische parelduiker, Alaska. Iets statischer beeld van de vogel. Aan de linkerkant een lichtbaan die de aandacht trekt. Dat is jammer. Met de spiegeling onder de vogel is vermoedelijk meer te doen. De aandachttrekkende linkerkant eraf en meer de focus op eend met spiegeling.
  • Pacifische parelduikers, Alaska. De laatste parelduikers van de serie. Mooi synchroon, deze parelduikers. Donkergroene kleur van de hals komt mooi tot uiting. Ook een prachtplaat.

wim-2 wim-1

Lidi de Boer

  • Boomkruiper . Van het verre Alaska naar de tuin van Lidi. Dat lijkt een hele overgang, maar is het eigenlijk niet. Leuk detail is het mini-ijspegeltje. Het vogeltje drinkt van water dat op het hout omlaag sijpelt. Hele leuke foto.
  • Groenling. Foto is ietwat aan de lichte kant. Puntje boven valt op, maar ook een leuke plaat.
  • Vinkje. Heel mooi (vliegend) in beeld gebracht. Links zou er een stukje afkunnen. Prachtige zachte tinten. Foto is genomen met een sluitertijd van 1/200. Fraai!
  • Waterhoentje. Deze drinkende (dorstige) waterhoen staat centraal in beeld. Rustige achtergrond. Grappig beeld.
  • Zwarte mees. Het betreft een bos(rand)vogel, maar kennelijk heeft Lidi’s tuin een speciale aantrekkingskracht. Ook weer een mooi plaatje.

lidi-1 lidi-2

Dick Bijlsma

  • Bidsprinkhaan, Frankrijk. Dit E.T.-achtige diertje is door Dick mooi in beeld gebracht. Het beestje past mooi in het landschap. Het moment is mooi, leuke foto.
  • Juffer, exacte “merk” niet bekend. Genomen met 100 mm lens, diafragma f4. De gebogen houding van de juffer is van toegevoegde waarde. Achtergrond en licht is prachtig en scherpte over de hele linie is prima. Mooie plaatje.
  • Dambordjes in de Dordogne. Leuke symmetrie van deze vlinders. Verbluffende scherpte. Ook een mooie plaat.
  • Zwartkop, vrouwtje. Het vogeltje wordt omringd door mooie kleurtjes. Mooi beeld.
  • Ringslang in Frankrijk. Het (meest) sterke van deze foto is de compositie. Staart die als diagonaal dient, mooie slangenkop, mooi beeld.

dickb-2 dickb-1

Edwin Rem

  • Strandschuim. Edwin noemt het een discoplaat, gelet op de belletjes en de kleurtjes. Het is een voorbeeld van wat je met dit weer toch in beeld kan brengen. De foto is uit de hand genomen. De kleuren heeft Edwin aangezet. Hele grappige foto, mooi van scherpte en compositie.
  • Zandstructuur + rietgras. De zandpatroontjes in combinatie met het gras maken de foto af. Mooi.
  • Scheermesjes in het zand. Deze structuurfoto is omgezet naar zwart-wit. Ook hier mooie patroontjes. Deze foto ook recht erboven gemaakt.
  • Friese waddenkust. Prachtige foto van het wad. Mooie lucht en compositie. Kleuren wat aangezet, gave plaat.
  • Friese waddenkust, foto 2. Ook hier een fantastische lucht boven het wad. Mooi moment en prima compositie. Edwin heeft hier een grijsverloopfilter en een polarisatiefilter gebruikt. Zouden deze niet gebruikt zijn, dan waren de kleuren minder uitgesproken geweest.

edwin-2 edwin-1

Dick Hoogenboom

  • Appelvink in appelboom. De foto is genomen in het voorjaar, in de regen. Dat zorgde voor frisse kleuren met een mooi licht. Fraaie foto.
  • Appelvink nummer 2. Mooie achtergrond, leuke houding van de vink. Opnieuw in de boomgaard genomen (Hongarije, op het erf van Rob de Jong).
  • Specht + appelvink. Prachtmoment/foto, daar moet je mazzel mee hebben.
  • Appelvink met bij als bijvangst. Foto is ietwat krap aan de bovenkant.
  • Appelvink in bad. Mooi laag standpunt. Behoorlijke verzadiging toegepast. Wederom een mooi beeld.

dickh-2 dickh-1

Mira Diels

  • Ontluikende varen. Er zit een veeg in de achtergrond, maar dit onderwerp blijft leuk om in beeld te brengen.
  • Blad + druppels. Bovenkant is iets te krap gekaderd (is er wel). Destijds (9 jaar terug) mooi gezien. Nog genomen met oude camera, D80+105 mm macro. Middelste stuk is onscherp. Mira zou de foto nu anders gemaakt hebben.
  • Egelskop (moerasplant). Mooi rustig beeld.
  • Druppels in het gras. Mira heeft deze foto plat op haar buik liggend gemaakt. Leuk, apart beeld.
  • Vuurwerk van waterdruppels (douw). Mooie plaat. De rode kleur in de achtergrond is mooi en van toegevoegde waarde. Deze kleur is wat opgekrikt.

mira-1 mira-2

Conny Schotanus

  • Noorderlicht, Lofoten. Conny heeft een fotoreis naar Noorwegen gemaakt met een natuurfotograaf en laat hier foto’s van zien. Op deze foto het noorderlicht met een mooi lijnenspel.
  • Pootafdruk van een (wilde) lynx. Conny had deze op de foto gezet. Pas later werd haar duidelijk dat het hier een spoor van een wilde lynx betrof. Mooi gezien.
  • Bultruggen. Met een ribboot vanuit Andenes, op zoek naar walvissen. Wel enorm uitkijken voor waterschade van je fotoapparatuur.
  • Bultrug, foto 2. Prachtige lucht + fjorden + zeewater met bultrug. Mooi moment.
  • Noors landschap. Hutje in sneeuwlandschap met prachtige licht. Hele mooie sfeer, mooi beeld.

conny-2 conny-1

Otte Zijlstra

  • De strijdende buizerds om de meerkoetbuit. De foto’s hiervan waren al voorbij gekomen. Het filmpje voegde mooi toe hoe de buizerds om de buit gestreden hebben.
  • De sperwer die de kieviet plukt. Het filmpje laat zien hoe hard de natuur kan zijn. De nog levende kievit wordt geplukt en gegeten. En dat in het jaar van de kievit!
  • Als laatste komt de spreeuwenwolk weer voorbij. In het filmpje maken de spreeuwen mooi figuren. Echt een aanvulling op het mooie, maar statische fotobeeld.
2017-05-18T21:48:13+02:00