Wiebe meldt bij opening van de bijeenkomt dat de voorjaarsexcursie naar het Zwanewater zal gaan, we willen daar aanwezig zijn om 7 uur.
Voordat we starten met het verplicht werk, meldde de avondcoördinator dat we iets minder moeten lullen, en meer kijken.
Als eerste Piet Oudejans, die begint met een foto van een visarend in Florida, genomen met zijn D80 en 300mm lens. De volgende foto is een red bellied woodpecker, van de zijkant gezien op een stam. De vogel springt er mooi uit tegen de achtergrond. De 3e foto is een fraai landschapje met lekker volle kleuren, doordat de zonsopkomst het meertje mooi blauw en oranje kleurt. Het volgende landschap is iets minder sterk, doordat wat paaltjes zo in beeld staan dat ze niets toevoegen en onscherp zijn. De zesde plaat is genomen aan het IJsselmeer en bevat ijs op lange grassprieten, welke mooi transparant zijn. Voor de volgende plaat gaan we weer terug naar de USA, omdat we hier een Bald Eagle zien op een boomtak, een fraaie rustige plaat.
Olaf zal later op de avond van deze foto nog een bewerking laten zien.
De afsluiter is een Witmaskeribis, lopend tussen het riet.
De volgende met verplicht werk is Dini en zij begint met de ondertussen voor haar bekende berglandschappen. De eerste plaat is een fraai stilleven van de bloemen in een alpenweide. Edwin adviseert om dit soort plaatjes met een telelens te maken, zodat de dieptewerking beter tot z’n recht komt. Het volgende prentje is een bergbeek, helaas wat doorgeschoten hooglichten. De volgende twee zijn hetzelfde stroompje, maar vanuit een ander perspectief. De vijfde foto is een groot bergmeer, op een panoramastand waardoor het geheel mooi evenwichtig is. Een uitsnede van een ruige bergwand zien we op de 6e foto, alleen missen we iets op de voorgrond waardoor het grootse niet echt uitkomt. Om maar in de bergen te blijven is foto 7 een weids rotslandschap, heerlijk leeg en desolaat. Een onderwerp in de voorgrond had deze foto af gemaakt. De volgende foto is vanuit hetzelfde standpunt maar dan met telelens, zodat het een heel andere compositie wordt. Foto 10 is wederom een berglandschap, waar een stevige bui het een spannende plaat maakt. De volgende foto laat zien hoe mooi avondstrijklicht op een berg kan zijn, deze foto springt er echt uit.
Van de twee laatste foto’s is de eerste er één van de St. Bernard pas, en de afsluiter wederom een berglandschap met maan en ‘mooi’ licht.
Dick laat als zijn eerste foto een Hoornaar nest zien, welke hij op de Diemerzeedijk heeft gespot. De volgende plaat is een close-up van een Hoornaar, erg fraai plaatje! Om in de close-ups te blijven is de volgende plaat ook een Hoornaar, maar dan met 100mm lens. Op foto 4 een wesp, ook uit de hand. De zaal vraagt zich af wat zo’n hand kost. Als laatste foto een eekhoorn in het Amstelpark.
Paula is de volgende met als eerste foto een meeuw in vlucht, genomen vanaf de boot naar Texel, mooi diagonaal in beeld. Op de tweede foto een zwaan met pul. Foto 3 laat ons een sabelsprinkhaan zien, mooi belicht. Een mooie eenvoudige foto is nummer 4, waarop we een lieveheersbeestje zien op een sneeuwklokje. De laatste plaat is een winnende plaat, met opvliegende eenden in een winterlandschap. Een pure toevalstreffer, maar wel een fraaie!
Rob begint met een foto uit De Putten, van een velduiltje op een paal.
Op de volgende plaat zien we dezelfde uil, achtervolgd door een paar kraaien. Als afsluiter zien we deze uil het toneel verlaten in een mooie vlucht foto, evenals op de volgende twee foto’s.
Olaf volgt met ook een foto uit De Putten, van een tureluur en een zwarte ruiter in avondlicht. Op de volgende foto zien we de zwarte ruiter met een fraaie spiegeling in het water. Een grutto volgt in een spannend beeld, dicht bij huis in Akersloot. Een zwaan lekker groot in beeld, zien we op de volgende plaat, waarop de spiegeling mooi uitkomt. Grauwe ganzen in vlucht zien we op de een na laatste foto, en als afsluiter een grauwe gans close-up op de kop.
Mark volgt met een mooie serie aan onderwater foto’s, het is allemaal teveel om op te noemen, zeker als je de beelden hierbij niet hebt gezien.